17.Mars: Bergman er DBGT

Denne uken startet jeg å se den første av filmen til bergman som er usett, sett fra mine øyne. filmen heter Sånt händer inte här  og er den filmen Bergman skammer seg mest over, og angret så fælt på at han ville trekke den fra produksjon etter en ukes innspilling, men det var visst ikke mulig å stoppe "toget". Senere når filmen ble utgitt på kinoer, klarte han å overtale svensk filmindustri til å trekke filmen fra alle kinoer, og veldig få folk utenfor sverige fikk sett denne filmen i Bergmans livsstid. men som spytt på bergmans grav ble den vist noen ganger på svensk tv etter hans død og ligger nå  ute på youtube. 

Han har selv ikke skrevet filmen, men det var visst basert på en kriminal novelle av waldemar brøgger,( som jeg fant ut var fra min hjemby, Stavanger).Den  ble skrevet på svensk mens han var flyktning i Sverige under andre verdenskrig.Boken heter Inom tolv timmar og filmmanuset var skrevet av en kar som het Herbert Grevenius.(som har skrevet 5 andre av Bergmans første filmer). 

Selv om filmen var hatet og slaktet av mannen selv, var det endel lyspunkter og artige scener. selve kriminal delen av historien var utrolig kjedelig og jeg datt mye ut av filmen når dialogene dreide seg om dette. Men når den berusede doktoren dukket opp var det mye billig men underholdende humor som jeg godtet meg med. mye av historien foregikk i et hotell der det var noen som satt opp et teater i første etasje. Det var et gammelt ektepar som bodde på hotellet som reagerte endel på at det var så mye bråk når teaterfolket drev å festet langt på natten. Hotellsjefen avbryter deretter et avhør på et annet rom og ber dem om å være stille. senere i filmen på en annen lokasjon er det en nabo som klager på at radioen er for høy hos en kar som våkner opp etter en realt håndgemeng.

Ellers fant jeg et par Disney referanser. Den første fant sted i en dansescene der det ble brukt nesten samme den sang som brukes i snøhvit og de sju dvergenes dansescene. Og under noe som virket som et hemmelig møte ble Langbein og Donald Duck filmen: crazy with heat, prosjektert med høyt volum i bakrunden.

 

Det var ikke i nærheten av en typisk bergman film,men som sagt var det ikke helt grusomt heller. Jeg er ihvertfall nå en stolt consument av 38 bergman filmer, og anbefaler alle til å se Sånt händer inte här som den 38ende film i bergmansk rekkefølge. denne uken er planen å se: En lektion i kärlek som virker mye mer Bergman-esque utifra synopsis.

så over til ingmar bergoogleman nytt:

Det er noen som trenger penger til å lage en Opera løselig basert på bergman klassikeren Viskningar och rop. All kunst inspirert av bergmans kunst er verdt å støtte.

https://www.kickstarter.com/projects/joaomacdowell/cries-and-whispers-opera-concert-premiere

På et tennis forum har det evige kampen om hvilken regissør som er den beste gjennom tidene med tittelen"Bergman is the GOAT"oppstått.eller det som blir DBGT på norsk.her har også en kar lagt ut noen regissørers sitater om mannen.

http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=527209

Når vi er innpå temaene sitater og Bergman, fant jeg denne siden. der de har satt noen sitater av Bergman inni noen naturbilder. kreativt:

http://topfamousquotes.com/quotes-about-bergman/

Sist og kansje ukens høydepunkt er en liten film laget av Patrick (H) Willems der han viser hvordan the flash hadde sett ut visst Bergman hadde hatt regien. Smultronstället, Det sjunde inseglet og Persona er tydelige inspirasjoner.