31 mars: skummel Bergman film på prosac feat.Olof Palme

Da var det tirsdag igjen og tid for alles favoritt spalte: Bergman-Nytt

Først til noen personlige oppdagelser: Denne uken så jeg: Det regnar på vår kärlek fra 1946 som var den andre filmen Bergman regisserte. Han skrev den sammen med Herbert Grevenius basert på et norsk teaterstykke som heter Bra mennesker av Oskar Braathen.  Det er en fin historie om en mann og en kvinne som møtes på en togstasjon og velger å rømme samt flytte inn sammen i en ny bygd. Bygden er skeptisk til nye folk og når det kommer frem at mannen har sittet i fengsel og kvinnen er gravid med en annen mann byr det på problemer. Den vant en Charlie for beste film som er Sverige sitt svar på Oscar.

Den starter med en forteller som dukker opp litt rundt omkring i filmen som en mystisk karakter. fortelleren eier den første hytten som hoved paret bryter seg inn i, han sitter også på en bar og advarer mannekarakteren om ensomheten. så tilslutt dukker han opp når de skal forlate bygden og byr på en paraply rett før det starter å regne. jeg likte karakter arken hans svært godt. 

visst du kun skal se 10 Bergman filmer i ditt liv, anbefaler jeg deg ikke å inkludere denne, men det er en sterk nummer 40!

Denne uken skal jeg reise langt fram i tid og se Beröringen fra 1971.

Jeg har også lest mer i "3 dagbøker en siste farvell" Ingrid går gjennom mye operasjoner, Ingmar har magesmerter, setter opp misantropen og våkner klokken to om natten med blod i bakenden, får den blandede reaksjonen som er skrekk og munterhet.

Jeg har også lært at Bergman var god venn med Olof Palme, som også hadde hytte på Fåro. Jeg så dokumentaren: Palme, der Bergmans skatteproblemer blir tatt opp. Han ble møtt av skattefuten mitt under øvingen av Strinberg's Dødsdansen og måtte dra til Berlin kort tid etter. Han hadde ingenting med sitt eget regnskap å gjøre. men etter 9 år kom han tilbake til Sverige med god hjelp fra Palme.

Denne uken kom Viskningar och rop ut på blu ray

 

Her er to flotte anmeldelse av blu-rayen:

http://mookseandgripes.com/reviews/2015/03/31/ingmar-bergman-cries-and-whispers/

http://www.cinemaretro.com/index.php?/archives/8562-REVIEW-BERGMANS-CRIES-AND-WHISPERS,-CRITERION-BLU-RAY-SPECIAL-EDITION.html

"Never in Bergman’s work was the influence of playwright August Strindberg more palpable, but there is a great deal of Anton Chekhov at play here as well. This is serious, complex, soul-searching—and soul-shattering—stuff." som understreker at dette er en av Bergmans beste i mine øyne

Det er noen som har laget en svart-hvitt utgave av Teletubbies, satt på en Joy division sang og mener det er som å se en skummel Bergman film på prosac.

http://www.clicknews.co/2015/03/29/teletubbies-in-black-and-white-is-like-watching-a-frightening-ingmar-bergman-film-on-prosac/

ellers fant jeg et Fanny och Alexander lydspill som ble lagt ut denne uken:

http://www.stagevoices.com/stage_voices/2015/03/ingmar-bergman-fanny-and-alexander-listen-to-radio-version-on-bbc-radio-3link-below-.html

jeg fant også instagram kontoen til Bergman denne uken og følger han med iver.

https://instagram.com/ingmar_bergman_/