7.april:Og Bergman lever videre

Denne uken dro jeg  til året 1971 og så Beröringen.Her er Bergman i godformen! relasjonsdramatikk og selvhatende angst. Det er ikke vanskelig å se at den er en slags forløper til scener av et ekteskap, som er svært positivt. Eneste negative med filmen var at alle pratet engelsk, selv om det var flertall av svenske skuespillere. Elliot Gould spiller den selvhatende amerikanske jøden som er løselig basert på Ingmar selv og som Bibi Andersson har et hemmelig og svært spesielt forhold med. Max Von Sydow spiller bra som hennes mann, men jeg foretrekker svenske dialoger.

Denne uken ser jeg Bildmakarna fra året 2000

Jeg leste ferdig "3 dagbøker" og fikk litt eksistensiell angst.Den var fin men dyster. Bergman sa opp til flere ganger at han ikke ville leve visst Ingrid skulle dø. og spoleringen er jo desverre at hun mister sitt liv, men Bergman lever og produserer i 12 år til.  

Det mest sjokkerende som skjedde på privatfronten i Bergman-nytt sammenheng var at jeg hørte på en svensk kulturpodcast, der det var litt utdrag fra forelesninger fra bergmanuken 2013. Den handlet om forfatteren Bergman, og selveste Karl Ove Knausgård brøt stillheten med at Bergman hadde skrevet to bøker etter Lanterna Magica jeg aldri har hørt eller lest om før. Han sa også at han var meget glad i de bøkene.Så takket være "Knausen" har jeg idag anskaffet meg den gode viljen og  fortrolige samtaler med god hjelp fra Stavanger bibliotek.

Her avbildet med selveste Bergman bibelen underst


GOOGLEBERGMANNYTT!

Det har vært påske og nyhetene om Bergman har vært få, det er visst ennå en nyhet at "viskningar och rop" har ankommet blu-ray formatet og her er en hilsning fra Bergman der han forteller sånn smått om verket sitt.

http://www.criterion.com/current/posts/3504-a-message-from-ingmar-bergman

Det er ganske populært fortiden å ha en: visst Bergman hadde laget:"blablalaaa" osv. her er en visst han hadde laget "fast end the furious".. irritert samt uimponert.

http://www.ew.com/gallery/fast-and-furious-fake-posters/2154408_if-directed-ingmar-bergman

men Bergman havnet i påskenytt, med et flott radiointervju fra 1987 der han snakker om da han satt opp et moderne Hamlet stykke med Peter Stormare i hovedrollen.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/535945?programid=4775

Her er et slags forsøk på noe jeg ikke forstår

http://arabellesicardi.com/post/115714283556/ingmar-bergman

og her er en av grunnene til at jeg startet Bergman-nytt


http://awardswatch.com/forums/showthread.php?19258-The-Ingmar-Bergman-Thread-Bergman-Lives-On!/page11