12 mai: Ikke lenger redd for døden

Når jeg startet med å se Sista skriket for noen dager siden ble jeg litt urolig når jeg merkte at det var en dokumentar om svensk filmhistorie og trodde youtube hadde lurt meg trill rundt, heldigvis kjenner jeg stemmen til Bergman såpass godt at jeg hørte at han var selve fortellerstemmen i dokumentaren. det var ingen dokumentar, men en slags dokumentarisk intro kan man nok kalle starten på filmen. den handler om en svensk filmregissør som lagde 25 filmer på 3 år. som virker svært usannsynlig men fakta, han het Georg Af Klercker og her er hans imdb side: http://www.imdb.com/name/nm0459319/?ref_=fn_al_nm_1. Det som ikke er fakta og som Bergman forteller selv, er den lille enakteren som kommer etter dokumentaren. Det er et møte mellom Klercker og film produsenten charles magnusson, der Klercker forteller om sin nye film ide og Magnusson lytter halv uintressert. Det er 55 min som er både morsomme og interessante. Den gav meg tilogmed inspirasjon til min egen :Dramaturgen.

Her er et fint bilde av instruksjoner fra Bergman på sista skriket settet.

Neste uke blir det dokumentar spesial i bergman nytt der jeg har planer om å se Fårö-dokument 1979  Kvinnorna och Bergman & Männen och Bergman, Ingmar Bergman gör en film 

Jeg må nevne at den fiktive biografien om møte mellom  Ingmars foreldre "Den gode vilje" er en flott bok som jeg jevnlig leser i. jeg har kommet over halvveis og vil gi min helhetsvurdering når jeg når slutten av boken. Jeg har også plukket opp "Søndagsbarn" og "fortrolige samtaler" på biblioteket så det er nok Bergman litteratur i vente.

Nå over til en ganske treig uke i Google sammenheng:

først fant jeg en side som skryter av Bergmansenteret i Fårö. En plass jeg drømmer daglig om å besøke.

http://gotlandstips.se/bergmancenter/

En fin tumbler side med bilder av Persona manuset:

http://a-bittersweet-life.tumblr.com/post/45416876261/ingmar-bergmans-shooting-script-for-persona-via

Billige Bergman frimerker:

http://www.tradera.com/item/150124/232785598/gratis-frakt-facit-2643-block-23-ingmar-bergman-20-

Jeg fant også Fredrik sin blogg som er en slags Bergman ekspert:

http://fredrikonfilm.blogspot.no/

Et engelsk Bergman sitat:

http://likesuccess.com/89186

I en pressekonferanse fra 1973 sier Bergman at han ikke lenger er redd for døden. Etter en operasjon der han sov i 5 timer fant han ut at døden nok bare er en drømløs søvn.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=6159905