20.mai: Dokumentar-spesial. Bergman Visste det & det gjør du også

Jeg har som tidligere nevnt sett Fårö dokument  denne uken. Det er en ganske kjedelig dokumentar om befolkningen på øya fårö i 1969 som forteller om hovedsakelig økonomi og jobbforhold.Det var jo noen intressante historiske aspekter av dokumentaren og når jeg vet at det var Bergmans favorittsted i livet, var det jo kjekt å se. Det er bergmanstemmen som spør alle spørsmålene og sven nykvist som filmer. det er noen svært eksplisitte scener der noen slakter en sau i detalj og mange ganske ekle lammefødsler. Jeg så på disse scenene som en frekk måte å piffe opp underholdningsverdien i dokumentaren, men fant ut etterpå når jeg leste i "ingmar Bergmans archives" at Bergmans første tanke var å lage en film om sauslaktere/gjetere. Det jeg også fant ut var at han lagde en oppfølger i 1979 med samme tittel, men den fant jeg ikke på nett.

Kvinnorna och Bergman & mennene och Bergman, var en veldig fin dokumentar der forskjellige kvinner og menn foreller forskjellige anekdoter om Bergman etter hans død. linker nedenfor. Må sees!

Den siste dokumentaren jeg så denne uken var "Bergman gör en film", som også ligger på youtube, er en dokumentar laget av Vilgot Sjöman og går dypt inni filmprosessen til Bergman fra manus til premieren. Den er fra 1963 og vi følger Nattvardsgästerna prossesen. Meget bra!

OBS: Jeg tegnet sist uke at Bergman ble kvitt dødsangsten i 1973, men her i dokumentaren sier han at han mistet den i 1961 under skriveprossesen av denne filmen.

Første del:

Neste uke blir det Herr Sleeman kommer (1957)

Google er igjen lite interressert å gi meg juicy Bergman nytt, men noe er det alltid. Det var for eksempel en artikkel om Bergmans bruk av musikk i hans filmer, som jeg ikke gadd å lese så nøye:

https://www.equinoxpub.com/journals/index.php/JFM/article/view/22084

en helt ok plakat av den fantastiske filmen: Næra livet

http://seeyaik.com/details/index.php?search=B00G4NI1GM

I melbourne skal David Stratton vise 10 Bergman filmer og diskutere dem med et publikum:

http://www.thesenior.com.au/Entertainment/Entertainment-News/bergman

En t-skjorte som sier at det syvende innseilet har blitt åpnet, med beskrivelsen Ingmar Bergman knew it, you do too

http://skreened.com/vintagedrop/the-seventh-seal-has-been-opened-vintage-1313465

til slutt fant jeg et fint radiointervju med peter stormere som forteller om den tiden han jobbet med Bergman:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/556176?programid=4775