9 juni: Fårögubben Bergman, Nå med Persona solbriller

Sist uke glemte jeg å proklamere hvilken Bergman film jeg skulle se, og igår måtte jeg lete febrilsk på noe usett på youtube. Jeg fant "Enskilda samtal" fra 1996 som er regissert av Liv Ullman og basert på en bok med samme tittel Bergman skrev i 1993. Når jeg fant ut for noen måneder siden at bergman hadde skrevet 3 bøker om hans foreldre(den goda viljan,søndagsbarn og enskilda samtal) dro jeg ved den første anledning jeg kunne til Stavanger bibliotek og lånte samtlige. Jeg jobber ennå meg gjennom den første boken(som jeg digger) men jeg har nedprioritert lesning til fordel for tegning og skriving. Det er jo helt feil å se filmen før boka for en kulturidiot som jeg er, men fristelsen ble for stor når jeg kunne se den gratis på internettet.

Filmen handler om mamma Bergman som har 5 fortrolige samtaler iløp av 2timer og 5 min. Den første med hennes konfirmasjons prest spilt av ingen ringere enn Max von Sydow, der hun bekjenner at hun har vert utro. den andre er med hennes mann og Ingmars far,der hun forteller om utroskapen. Den tredje er med mannen hun utfører utroskapen med. Den fjerde går vi 10 år frem i tid på prestens dødsbo der hun forteller hvordan ting ligger an i hennes relasjon med Ingmars far og til slutt går vi tilbake 20 år til den femte samtalen der hun igjen snakker med presten om at hun synes det blir feil for henne å konfirmeres.

filmen var veldig fin og jeg gleder meg til å lese boken. men jeg må først lese den gode vilje og søndagsbarn. her er linken til filmen:

 

 En gledelig tilfeldighet oppstod når jeg skulle finne nyheter om Bergman denne uken. Liv Ullman skal faktisk sette opp "fortrolige samtaler" på Riksteateret med urpremiere 9 jan 2016. den er også blitt invitert til Bergman festivalen på Dramaten i Stockholm høsten 2016. og denne artikkelen kom på nett idag. Jeg kommer til å prøve så hardt jeg bare kan å se dennne forestillingen:

http://www.dagbladet.no/2015/06/09/kultur/riksteateret/liv_ullmann/skuespillere/teater/39571260/

Og siden vi var inne på Max Von Sydow, dukket det like greit opp en liste over alle hans opptredener i Bergman regisserte filmer. Jeg har naturligvis sett alle.

http://www.listchallenges.com/ingmar-bergmanmax-von-sydow-collaborations

litt twitter-hat dukket opp denne uken med opphav fra Roy Andersson:

https://twitter.com/indiewire/status/606557035891552256

Jysk musikteater i Danmark skal sette opp et teaterstykke basert på bergmanfilmen "Riten" 27 september i år:

http://jmts.dk/arrangementer/ritualet-ingmar-bergman

En fin artikkel om Bergmans forhold til Fårö kalt "Ingmar Bergman - en Fårögubbe" som også er datert idag:

http://www.gotland.net/se-och-gora/arkiv/ingmar-bergman-en-farogubbe

og jeg avslutter med gladnyheten om at du kan nå kjøpe Solbrillene liv ullman bruker i Persona. jeg vet ikke hvor eller hvordan, men det er slik jeg tolker denne nyheten som kommer fra bergmans offisielle hjemmeside:

http://ingmarbergman.se/nyheter/2015-06/personaglajorna-%C3%A4ntligen-h%C3%A4r