15.juli: De beste nyhetene fra året som har gått (siden sist oppdatering)

I anledningen Ingmars 98 årsdag og nesten et års pause blir det en "best of" med vannvittig interessant oppdatering for blodfans denne uken. I min korte sommerferie har Bergman komt tilbake i mitt liv og jeg har startet på en serie (den gode vilje) og en film (Søndagsbarn) som Bergman hadde manuset til (mer om disse litt senere i bloggen) og leser Laterna Magica igjen. Det siste året er jo all tid jeg har brukt på Bergman hendt i Lunken Kaffi podcast sammenheng, og nå er det på høy tid å oppdatere seg på legendens efterliv!

Som tidligere nevnt har jeg sett 2 episoder av "Den gode vilje". Trailer: 

"Den gode viljen" er historien om hvordan foreldrene til Bergman møttes, skrevet halvbiografisk av Ingmar Bergman. Den ble først skrevet som en roman, og senere laget som en serie regissert av Bille August. Romanen kom ut november 1991, og tv-serien startet sin første episode desember 1991. Senere ble den laget til en helaftens film og vant gullpalmen i Cannes 1992.

Ifjor leste jeg halve romanen, og når jeg så de to første episodene forstod jeg lett at det  var veldig lojalt til romanen, og er ganske sikker på at jeg har kommet så og si likt i begge medier. Desverre kommer jeg nok til å se ferdig de 2 gjenværende episodene før jeg leser ferdig romanen. 

Redaktøren anbefaler serien og boken på det sterkeste (ihvertfall de to første episodene og halve boken)

Jeg leser for tiden "Laterna Magica" på ny, og her er en fin analyse av boken, skrevet i september 2015:

http://cinemascandinavia.com/ingmar-bergman-lanterna-magica-when-your-role-model-becomes-human/

 

I oktober 2015 kom endelig den mye etterlengtede 200 kroners lappen med Ingmar Bergman som motiv, her kan man lese mer om fenomenet:

https://www.criterion.com/current/posts/3759-sweden-cashes-in-on-ingmar-bergman

I oktober ble det også kjent at en ny bok om Bergmans valg av musikk til sine filmer er å få tak i nå i disse tider: 

http://ingmarbergman.se/en/news/2015-10/new-book-bergman-and-music

 

I desember kom det ut en ny film regissert av Bénédicte Acolas. Filmen er  basert på en monolog Ingmar skrev i 1972.  Denne monologen skulle bli en film med bare nærbilder av en skuespillerinne. det ble heller et hørespill, under er det en liten nyhetssak, imdb link og 2 små klipp fra filmen, som er på det uforståelige språket :fransk.


http://ingmarbergman.se/en/news/2015-12/new-bergman-film

http://www.imdb.com/title/tt4287014/

Linn Ullmann, datter av Ingmar Bergman og Liv Ullmann skrev en roman som kom ut i november 2015, som handlet om hennes foreldre, her er en fin anmeldelse av boken:

http://www.vg.no/rampelys/bok/bokanmeldelser/bokanmeldelse-linn-ullmann-de-urolige/a/23565007/

 

 

i 2018 blir Bergman 100 år og dette skal feires med ny ambisiøs dokumentar som folk kan lese om her:

http://cineuropa.org/nw.aspx?t=newsdetail&l=en&did=307837

Det er også planlagt at 6 store regissører fra Bergman og eller eventuelt skandinavia skal lage hver sin kortfilm inspirert av Ingmar Bergmans filmer til jubileumsåret:

http://www.screendaily.com/news/production/sweden-plans-six-shorts-inspired-by-bergman/5106184.article

helt til slutt er har jeg som vanlig lagt med noen tegninger jeg har tegnet av Berg-mannen