24 mars:Hvorfor så blå,herr jordmann?

Denne uken så jeg min 39nde bergman film :En lektion i kärlek. Det sies i starten av filmen at det er en komedie som kunne blitt en tragedie, som jeg syntes var en fin start. dessverre ble filmen verre for hvert sekund, fordi disse farse-aktige komiske scenene var langt fra morsomme. Det var noe om en kvinne-lege som var utro med sin kone og han møter henne på et tog for hun skal møte sin gamle flamme i København. Jeg hadde stor tro på denne filmen siden Gunnar Bjornstrand, Eva Dahlbek og Harriet Andersson er i hovedrollene, og de har laget mange klassikere under Bergman, men denne gangen fungerte ingenting, syns jeg. det var ingen sterke emosjonelle scener eller eksistensielle spørsmål som oppstod. derfor er tommelen min snudd ned på gulvet når jeg skal anmelde filmen. neste uke ser jeg Det regnar på vår kärlek

En litt fin ting er at Bergman selv er statist på toget når Gunnar sin karakter skal gå igjennom korridorene, må Bergman flytte litt på seg mens han leser en avis. karakteren til Gunnar går også mye med den sorte bereten som Bergman ofte er blitt avbildet med. En scene der Eva sin karakter har gjemt seg inn på rommet sitt, står det på døren: her bor Marianne. Varning!. og så demon figuren som Bergman ofte bruker i sin signatur:

Siden filmtittingen ble en slik fiasko startet jeg endelig på dagboken om kreften til Bergmans siste kone. 50 sider inn er jeg svært fornøyd med det jeg leser. fullstappet med eksestensialisme og emosjonelle scener. nesten hver dag gråt bergman i denne perioden og når han så en film som heter Shadowlands brast han fullstendig ut i gråt når en av karakteren sier "Det er bare gjennom dyp lidelse man vokser ut av barneværelse". 

når vi går over til internett nyheter fant jeg en noe en kar har skrevet om hans første møte med bergmans kunst og litt sammenligning med carl t dreyer og om teaterdelen av Ingmar:

http://www.jonathanrosenbaum.net/2015/03/bergman/

så fant jeg en fin artikkel om gjemte meninger i min personlige favoritt bergman film: "smultronstallet"

http://bookloverblog.com/2015/03/19/hidden-meanings-in-ingmar-bergmans-movie-masterpiece-wild-strawberries/

Så fant jeg dette som jeg hverken forstod eller gadd/gidder å forstå:

http://www.appsoko.com/if-ingmar-bergman-were-funny/

En annen utskeielse denne uken er dette tullet:

http://flicksided.com/2015/03/23/why-so-blue-ingmar-bergman/

Men ukens favoritt kommer fra twittermann Jørgen Andersen:

https://twitter.com/JMWAndresen/status/579302126045798400
17.Mars: Bergman er DBGT

Denne uken startet jeg å se den første av filmen til bergman som er usett, sett fra mine øyne. filmen heter Sånt händer inte här  og er den filmen Bergman skammer seg mest over, og angret så fælt på at han ville trekke den fra produksjon etter en ukes innspilling, men det var visst ikke mulig å stoppe "toget". Senere når filmen ble utgitt på kinoer, klarte han å overtale svensk filmindustri til å trekke filmen fra alle kinoer, og veldig få folk utenfor sverige fikk sett denne filmen i Bergmans livsstid. men som spytt på bergmans grav ble den vist noen ganger på svensk tv etter hans død og ligger nå  ute på youtube. 

Han har selv ikke skrevet filmen, men det var visst basert på en kriminal novelle av waldemar brøgger,( som jeg fant ut var fra min hjemby, Stavanger).Den  ble skrevet på svensk mens han var flyktning i Sverige under andre verdenskrig.Boken heter Inom tolv timmar og filmmanuset var skrevet av en kar som het Herbert Grevenius.(som har skrevet 5 andre av Bergmans første filmer). 

Selv om filmen var hatet og slaktet av mannen selv, var det endel lyspunkter og artige scener. selve kriminal delen av historien var utrolig kjedelig og jeg datt mye ut av filmen når dialogene dreide seg om dette. Men når den berusede doktoren dukket opp var det mye billig men underholdende humor som jeg godtet meg med. mye av historien foregikk i et hotell der det var noen som satt opp et teater i første etasje. Det var et gammelt ektepar som bodde på hotellet som reagerte endel på at det var så mye bråk når teaterfolket drev å festet langt på natten. Hotellsjefen avbryter deretter et avhør på et annet rom og ber dem om å være stille. senere i filmen på en annen lokasjon er det en nabo som klager på at radioen er for høy hos en kar som våkner opp etter en realt håndgemeng.

Ellers fant jeg et par Disney referanser. Den første fant sted i en dansescene der det ble brukt nesten samme den sang som brukes i snøhvit og de sju dvergenes dansescene. Og under noe som virket som et hemmelig møte ble Langbein og Donald Duck filmen: crazy with heat, prosjektert med høyt volum i bakrunden.

 

Det var ikke i nærheten av en typisk bergman film,men som sagt var det ikke helt grusomt heller. Jeg er ihvertfall nå en stolt consument av 38 bergman filmer, og anbefaler alle til å se Sånt händer inte här som den 38ende film i bergmansk rekkefølge. denne uken er planen å se: En lektion i kärlek som virker mye mer Bergman-esque utifra synopsis.

så over til ingmar bergoogleman nytt:

Det er noen som trenger penger til å lage en Opera løselig basert på bergman klassikeren Viskningar och rop. All kunst inspirert av bergmans kunst er verdt å støtte.

https://www.kickstarter.com/projects/joaomacdowell/cries-and-whispers-opera-concert-premiere

På et tennis forum har det evige kampen om hvilken regissør som er den beste gjennom tidene med tittelen"Bergman is the GOAT"oppstått.eller det som blir DBGT på norsk.her har også en kar lagt ut noen regissørers sitater om mannen.

http://tt.tennis-warehouse.com/showthread.php?t=527209

Når vi er innpå temaene sitater og Bergman, fant jeg denne siden. der de har satt noen sitater av Bergman inni noen naturbilder. kreativt:

http://topfamousquotes.com/quotes-about-bergman/

Sist og kansje ukens høydepunkt er en liten film laget av Patrick (H) Willems der han viser hvordan the flash hadde sett ut visst Bergman hadde hatt regien. Smultronstället, Det sjunde inseglet og Persona er tydelige inspirasjoner.


10.mars:Meningen med Ingmar

Jeg starter som avtalt med en liste over filmene jeg har sett og deretter listen over filmene jeg ikke har sett:

Kris (1946),Skepp till India land (1947,Musik i mörker (1948)Hamnstad (1948)Fängelse (1949)Törst (1949)Til glede (1950)Sommarlek (1951)Kvinnors väntan(1952)Sommaren med Monika (1953) Gycklarnas afton (1953)Sommarnattens leende(1955)Det syvende innseglet (1957)Jordbærstedet (1957)Nära livet (1958)Ansiktet (1958)Jungfrukällan(1960) Djevelens øye (1960)Såsom i en spegel(1961) Nattvardsgästerna (1963)Tystnaden (1963)För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964)Don Juan(1965)Persona (1966)Vargtimmen (1968)Skammen (1968) (1969) En passion (1969)Hviskninger og rop (1972)Scener ur ett äktenskap (1973)Trollflöjten(1975)Ansikte mot ansikte (1976)Das Schlangenei (1977)Höstsonaten (1978)Aus dem Leben der Marionetten (1980)Fanny og Alexander (1982)Efter repetitionen (1984)Saraband(2003)

ikke sett:

Det regnar på vår kärlek (1946)Sånt händer inte här (1950)En lektion i kärlek(1954) Kvinnodröm (1955)Herr Sleeman kommer (1957)Venetianskan(1958)Rabies(1958)Oväder(1960)Ett drömspel (1963)Stimulantia (segment "Daniel")(1967)Beröringen (1971)Misantropen (1974) De fördömda kvinnornas dans (Short) (1976)Hustruskolan(1983)Karins ansikte (Documentary short) (1984)Dom Juan (1985)De två saliga(1986)Markisinnan de Sade (1992)Backanterna(1993)Sista skriket (1993)Harald & Harald (1996)I klovnens nærvær (1997)Bildmakarna(2000)Spöksonaten(2007)

mattematisk konklusjon 37 sett og 24 usett. Det er noen av disse filmene jeg ganske enkelt kan se, og andre som nesten er umulige å få fatt i. jeg kommer til å prøve å se en i uken,lese om den i den episke Bergman boken og skrive om hva jeg har lært her.

Lars Von Trier sa engang at han kansje var den eneste som hadde sett samtlige av bergmans filmer, her er et flott,morsomt og vakkert intervju der han snakker om mannen,myten og legenden:

Og nå over til Bergman nytt!

Jeg starter med noen spesielle plakater jeg fant av Bergman filmer fra polish posters:

http://www.poster.com.pl/old/bergman.htm

Den grusomste nyheten i Bergman nytt's historie dukket opp denne uken. Det er en slags komiker som har laget en skamdårlig sketch om bergmans gjenferd(gru deg):

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4742&artikel=6110329

En koselig ting jeg leste denne uken var at ingmar sa at Lukas Moodysons film " fucking Åmål" var en ung mesters første mesterverk. her er link: 

https://www.acmi.net.au/film/seasons-and-screenings/lukas-moodysson-on-film/

hva meningen med Ingmar sitt navn er, var også en av treffene på 7 dagers søken med ordene ingmar bergman:

http://www.whatisthemeaningofname.com/what-is-the-meaning-of-the-name-ingmar-31400/

Men ukens perle er denne helt fantastiske video essaye som viser 29 forskjellige filmer som ble inspirert av Persona. Nyt og fell gjerne tårer er du snill:

 

 

ukens tegning er inspirert av meningen med ingmars navn:3. Mars: "Igmar's" kvinnehelse

Det har stagnert litt med Bergman nyheter den siste tiden på det store skumle internettet, derfor har jeg kommet med den geniale ideen om å basere nyhetene mer på nye ting jeg personlig lærer om Bergmannen. Både ved hjelp av litteratur og film. Jeg var heldig og ble introdusert for en bok som heter "tre dagbøker-an avskjed" når jeg tok min ukentlige bibliotek tur. boken inneholder utdrag fra dagbøkene til Ingmar Bergman,Maria Von Rosen(datter av Bergman) og Ingrid von rosen(senere Ingrid Bergman) der hver av dem beskriver hvordan de takler kreften Ingrid til slutt døde av. jeg har nettopp startet med å lese i den og vil oppdatere ukentlig om denne boken:

 

Det finnes  mange filmer jeg ikke har sett enda (neste uke skal jeg legge ut en liste over filmene jeg har sett og ikke sett)og så leser jeg gjevnlig i "Bergman archives" som jeg har eid siden 2010, men bare har lest deler av.

så over til nyheter tatt fra Google:

først vil jeg vise denne herlige tumblrsiden som har blitt utsmykket av bilder, små animasjoner og Bergman sitater som er veldig vakkert tilgjort:

https://www.tumblr.com/search/ingmar%20bergman%20film

På torsdag denne uken skal det være en Bergman utstilling som jeg selvsagt hadde besøkt hadde den ikke vært lokalisert i Ottawa:

http://apt613.ca/sonatas-screams-and-silence-an-ode-to-ingmar-bergman/

det har også vært en fotomodell jobb som er inspirert av bergman denne uken som jeg leste på den trivelige nettstedet womens health:

http://www.womenshealth.se/blogs/linda/ingmar-bergman-astrid-lindgren.htm

En annen gledelig nyhet er at det sjuende insegelet har blitt plukket ut til månedens film av en internett side kalt swamp flix, legg merke til at de har gitt regissøren tilnavnet Igmar. En respektløs handling i mine øyne.

http://swampflix.com/tag/igmar-bergman/

Det dukket også opp en sitatside med engelske bergmansitater fra face to face, eller ansikte mot ansikte som den heter på orginalspråket:

https://www.goodreads.com/work/quotes/19155334-ansikte-mot-ansikte

bergman uke10.jpg

24. Februar: Nydelige navn og Tørr kjeks

Denne ukene har det ikke vært særlig Bergmanisk på nyhetsfronten, men jeg har som vanlig gravd gull ut av dritet.

Først vil jeg ta frem en blogg som har listet alle navn i "Fanny och Alexander" noe som er fint som fanden:

http://thebeautyofnames.blogspot.no/2015/02/names-taken-from-ingmar-bergman-part-one.html

Det havnet også en tekst som omhandler bergman og hans betydning for Oscar prisene,:

http://www.cinelinx.com/movie-stuff/item/7170-ingmar-bergman-a-legend-by-time.html

Det stod noe om at Alejandro Iñáritu hadde nevnt Bergman i takketalen hans denne oscar utdelingen, men fant ikke en fluedrit som har nevnt det på internett. Istedet fant jeg dette, som er fint nok:

http://www.hollywood-elsewhere.com/2015/02/ingmar-bergmans-touch/

Jeg snublet over slags mini-docu om en svensk regissør som gjorde noen av Bergmans mislykkede eller urealiserte manus til et teaterstykke.Den var svært søt og interessant.

videoen er et år gammel men dukket opp som nyutgitt på godeste Google:

Sist vil jeg nevne en ting som jeg leste i "the Ingmar Bergman archives". og det er at bergman hadde et lite bord på de fleste film og teatersett. Der hadde han manuset sitt og en pakke marie kjeks. Han elskte den helvetes tørre kjeksen:

 


17.februar:kvinner og speil

Denne uken leste jeg at Bergman skrev om Ibsens ''et dukkehjem'' og omskrev det til sitt eget 1 akts mesterstykke : ''NORA''. han ble nylig hyllet i Philadelphia for den småfrekke genistreken

http://www.philly.com/philly/entertainment/arts/291917371.html

Ukens store høydepunkt i Bergmans etterlatte verden er en vakker video-essay laget med klipp av kvinner og speil i hans katalog av filmer. Denne dukket opp på mange nyhetssider og blogger som applauderer videoen:

 

På onsdag 11 feb. publiserte en ny personlig favoritt og felles nordmann et dikt med Ingmar Bergman i tittelen, som er en god nok grunn til å få plass her på Bergman-nytt. les med innlevelse takk:

http://www.writeoutloud.net/public/blogentry.php?blogentryid=46920

siste nyhet denne uken er en artig og flott kommentar Ingmar hadde til en radioreporter som prøvde å intervjue han rett før han skulle ha premiere på Hamlet i Dramaten, Stockholm (lydspor inkludert)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=609559810.Februar:Et farlig sinn

I denne ukens avsnitt av bergman-nytt,snublet jeg ved hjelp av google inn i en side fullt med sitater og meninger om  favoritt instruktøren vår fra ukjente individer jeg verken har hørt om eller gidder å sette meg inn i. Her er en som har nevnt min personlige kulthelt: Strindberg i samme slengen:

"Although a comparison to Strindberg is far too confining, his films reflect as powerfully the summer fevers and winter darkness of the Swedish character, expressed through a versatile range of moods from the sophisticated comedy of morals (A Lesson in Love, 1954) to the doomed vision of an apocalyptic future (The Shame, 1968)." -    

http://www.theyshootpictures.com/bergmaningmar.htm

Jeg fant også en slags artikkel med fine bilder og video der det bevises at han hadde et farlig sinn (ulest)

http://dangerousminds.net/comments/ingmar_bergman_moving_the_giants_finger

persona er nevnt noen ganger på internettet denne uken og her er en liten artikkel om en subtil gråskala i mesterverket. etter nærmere lesning handler det visst om en skuespillerinne som brukte en monolog fra persona på auditionen av fifty shades of grey.......

http://ingmarbergman.se/arkivet/blogg/den-subtila-gr%C3%A5skalan-i-persona

 det tyder mye på at det er ingmars offisielle hjemmeside, og regner med at den kommer til å få endel plass i våre ukentlige oppdateringer

det dukket også opp en youtubevideo der en eldrene mann snakker varmt om bergman for tv-kanalen TCM

https://www.youtube.com/watch?v=Vk9656ZShKo

teksten og meningen med det neste funnet mitt, forstod jeg ingenting av, men velger å avslutte den ukentlige oppdatering med dette bilde av en sovende katt. 

http://instagram.com/p/y2iOOfsWbz/

All relevans er relevant i Bergmans konstante popularitet!

Ukens tegning:

Bergman er fremdeles et hett tema i internettverden